Kwaliteitszorg

De stichting Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld is het schoolbestuur voor 10 openbare basisscholen, 1 samenwerkingsschool en een school voor speciaal basisonderwijs in de gemeente Noordenveld.  Voor OPO Noordenveld geldt dat de opbrengsten van voldoende niveau zijn en dat de kwaliteitszorg en de financiën op orde zijn en we kunnen kijken naar een doorontwikkeling van de huidige basis.

De opdracht die wij hebben om ervoor te zorgen dat de leerlingen goed kunnen functioneren in een steeds veranderende samenleving is in de afgelopen jaren uitgevoerd onder omstandigheden die zich kenmerkten door:

  • Een sterke aandacht voor onderwijsopbrengsten;
  • Een veranderend onderwijstoezicht.
  • De invoering van Passend onderwijs;
  • De toepassing van Good Governance;

 

Ondanks deze omstandigheden zijn de onderwijs opbrengsten op de basisvaardigheden over de gehele linie toegenomen en hebben alle scholen het vertrouwen van de onderwijsinspectie.

  • Opbrengstgericht werken heeft zijn basis gevonden binnen OPO Noordenveld. Het project HGW21 loopt op alle scholen. Er wordt gewerkt aan o.a. de professionele cultuur en de inspectiekaders, waarbij OP2 "Zicht op ontwikkeling" een belangrijk thema is.
  • De invulling van passend onderwijs wordt vormgegeven door samenwerking in de eigen regio met alle partners op het terrein van onderwijs, zorg en ondersteuning. Het personeelsbeleid is in de afgelopen jaren duurzaam omgevormd, waarbij o.a. de waarderende gesprekscyclus een mooie basis geeft.
  • De financiële positie van OPO Noordenveld is door goed begroten en keuzes maken goed gebleven.
  • Er wordt ruim geïnvesteerd in de kwaliteit van onderwijshuisvesting. Veel scholen hebben te maken gehad met een optimalisering en verduurzaming van het gebouw.

 

In dit nieuwe Strategisch Beleidsplan 2023- 2027 sluit OPO Noordenveld uiteraard aan op eerder ingezette ontwikkelingen en worden de koers en de doelstellingen van onze stichting voor de komende jaren beschreven. Het plan steunt inhoudelijk op de gesprekken die we voerden met onze medewerkers en belangrijkste partners, o.a. tijdens de OPO Noordenveld Onderwijsdag, de grondige zelfevaluatie en sterke-zwakte analyse die we uitvoerden met de GMR, de schoolteams, de directeuren, het Ondersteuningsteam en het bestuursbureau op basis van het vorige Strategisch beleidsplan 2019-2023.

 

De uitkomsten van de gesprekken zijn verwerkt in een nieuwe onderwijskundige visie. Op basis van deze visie worden op de scholen actiepunten geformuleerd waaraan we willen werken in de komende (vier) jaren. Bij de actiepunten onderscheiden we actiepunten voor het bestuur en actiepunten voor de scholen. Onze onderwijskundige visie vormt een kader voor de scholen bij het schrijven van hun schoolplan. Van de scholen verwachten we dat ze gefundeerde keuzes maken op basis van de onderwijskundige visie van de stichting en de visie van de school. Dit strategisch beleidsplan ondersteunt de schoolplannen de scholen. Op bovenschools niveau zullen we ons strategisch beleidsplan steeds omzetten in een jaarplan met daaraan gekoppeld een jaarverslag (evaluatie van het jaarplan).

Mede op basis van deze plannen kunnen we de belangrijke taak om er samen voor te zorgen dat ieder kind het beste onderwijs krijgt waar te maken, nu en in de toekomst.

Het jaarverslag

Elk jaar stelt OPO Noordenveld een jaarverslag inclusief jaarrekening op, waarin het schoolbestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid.  Het jaarverslag is aangeboden aan de gemeenteraad van Noordenveld, omdat zij een toezichthoudende taak heeft.

Het jaarverslag kunt u vinden door te klikken op de button hieronder.